Valikko Sulje

Keskisuomalaisen kansanmusiikin arkisto

Arvoisa Ennenkuulumattomien sävellyksiin tutustuja ja käyttäjä.

 

Keski-Suomesta on 1970-luvulla opettaja Voitto Mäkelän toimesta taltioitu äänitettyä kansanmusiikkia yhteensä 86 tuntia. Kaikki materiaali on myöhemmin siirretty Cd-levyille ja on asiasta kiinnostuneiden kuunneltavissa mm. Palokan Pelimannitalon Kantelemuseon tiloissa. Mäkelän suuriarvoinen keräystyö käsitti lähes kokonaisuudessaan perinteistä kansanmusiikkia ja vain murto-osa hänen tallenteistaan oli aineistoa, mistä säveltäjä on tiedossa.

Oli vahva aavistus siitä, että Mäkelä ei saanut kerättyä kaikkia perinteistäkään ja suuri joukko sävelletystä musiikista lojuisi pöytälaatikkojen kätköistä.

Keskisuomalainen kansanmusiikkiväki ja musiikin ystävät lähtivätkin vuoden 2018 lopulla suurhankkeeseen ja päättivät etsiä niitä ennenkuulumattomia. Hanketta rajattiin siten, että Voitto Mäkelän äänittämää aineistoa ei otettu mukaan ja sävellyksiä, joista oli jo nuottikirjat olemassa, pyrittiin välttämään. Kaikki keräystyö tehtiin talkoilla ja arviolta siihen kuluikin  n. 5000 tuntia. Erityisen suuren talkoon teki Seppo Marttinen nuottien puhtaaksikirjoittajana ja Antti Sulin. Antin ansiosta meillä on nyt tämä nettiversio käytettävissämme.

Viiden vuoden ahkeroinnin jälkeen meillä on tallessa lähes 2000 instrumenttiversiota tai laulua. Säveltäjien ja laulajien lukumäärä on yhteensä n. 500.  Viimeistään tässä vaiheessa olemme todenneet, että tästä on tulossa ikuisuusprojekti. Aina tulee uusia sävellyksiä ja moni on vasta nyt kurkistanut sinne pöytälaatikkoonsa.

Kerätystä aineistosta löytyy todellisia musiikin helmiä. Löytyy sitä vanhaa, perinteistä kansanmusiikkia, sävellettyä kansanomaisia sävellyksiä ja lauluja. On hengellistä musiikkia, lasten lauluja ja kanteleelle sävellettyä aineistoa. Erityisesti pianonsoiton opiskelijoille löytyy mielenkiintoista materiaalia. Laajasta materiaalista löytyy kyllä jokaiselle jotakin.

Ennenkuulumattomia on videotallennettu n 200 kpl keskisuomalaisten pelimanniyhtyeiden ja eri solistien toimesta. Pyrimme liittämään videot mukaan kunkin sävellyksen yhteyteen.

Tämä on keskisuomalaisen musiikkiväen, säveltäjien, lauluntekijöitten ja keräyshankkeeseen osallistuneitten ystävällinen kädenojennus. Käyttäkäämme aineistoa yhteiseksi hyväksemme!

Toivomme, että löydät Sinulle mieluisaa materiaalia ja voit rikastuttaa omaa ohjelmistoasi ja koet lisää uusia hienoja musiikkielämyksiä.

Jyväskylässä 31.12.2023

Erkki Hiekkavirta

 

Lataa tästä loppukäyttäjän ”Pikaohje”

Lue ”Evästeasetukset”

Käyttääksesi palvelua, sinun tulee rekisteröityä sivustollemme. Saat sähköpostiisi vahvistustunnukset ja pääset lataamaan keskisuomalaisten mestareiden tekemien kappaleiden nuotteja ja sanoituksia.

Palokan Pelimannitalo

Kantelemuseo